top of page
Szukaj

Typowe dania kuchni brytyjskiej i związane z nimi słownictwo

  • Zdjęcie autora: my English School
    my English School
  • 25 sie
  • 1 minut(y) czytania
ree

Choć kuchnia brytyjska bywa obiektem żartów, w rzeczywistości kryje wiele ciekawych i smacznych dań. Poznajmy klasyczne potrawy i zwroty, które warto znać, odwiedzając pub lub restaurację w Wielkiej Brytanii.


1. Fish and chips – smażona ryba z frytkami, zazwyczaj podawana z octem słodowym (malt vinegar) i groszkiem (mushy peas).


2. Sunday roast – tradycyjny niedzielny obiad: pieczeń (najczęściej wołowa), ziemniaki, warzywa, sos pieczeniowy (gravy) i pudding Yorkshire.


3. Full English breakfast – obfite śniadanie z jajkami, kiełbaskami, fasolką, pieczarkami, bekonem i tostem. Często zamawiane w hotelach i pubach.


4. Shepherd’s pie vs Cottage pie – zapiekanka z mięsem mielonym i puree ziemniaczanym. Shepherd’s pie z jagnięciną, Cottage pie z wołowiną.


5. Słownictwo kulinarne:

  • to roast – piec

  • mashed potatoes – puree

  • gravy – sos pieczeniowy

  • side dish – dodatek


Zamawiając jedzenie w Wielkiej Brytanii, warto znać te pojęcia, by w pełni cieszyć się lokalną kuchnią.

 
 
 

Komentarze


bottom of page