Typowe dania kuchni brytyjskiej i związane z nimi słownictwo
- my English School

- 25 sie
- 1 minut(y) czytania

Choć kuchnia brytyjska bywa obiektem żartów, w rzeczywistości kryje wiele ciekawych i smacznych dań. Poznajmy klasyczne potrawy i zwroty, które warto znać, odwiedzając pub lub restaurację w Wielkiej Brytanii.
1. Fish and chips – smażona ryba z frytkami, zazwyczaj podawana z octem słodowym (malt vinegar) i groszkiem (mushy peas).
2. Sunday roast – tradycyjny niedzielny obiad: pieczeń (najczęściej wołowa), ziemniaki, warzywa, sos pieczeniowy (gravy) i pudding Yorkshire.
3. Full English breakfast – obfite śniadanie z jajkami, kiełbaskami, fasolką, pieczarkami, bekonem i tostem. Często zamawiane w hotelach i pubach.
4. Shepherd’s pie vs Cottage pie – zapiekanka z mięsem mielonym i puree ziemniaczanym. Shepherd’s pie z jagnięciną, Cottage pie z wołowiną.
5. Słownictwo kulinarne:
to roast – piec
mashed potatoes – puree
gravy – sos pieczeniowy
side dish – dodatek
Zamawiając jedzenie w Wielkiej Brytanii, warto znać te pojęcia, by w pełni cieszyć się lokalną kuchnią.


Komentarze