Kuchnia jest nieodzownym elementem życia człowieka. Odżywianie jest kluczem do zdrowia fizycznego jak i psychicznego. Niemożliwe jest prawidłowe funkcjonowanie organizmu bez pokarmu. Jeśli chodzi o ilość spożywanych produktów, warto zastosować „złoty środek” Arystotelesa. Nie za dużo, nie za mało. Natomiast jeśli chodzi o jakość powinniśmy wybierać takie pokarmy, które służą zdrowiu. W przeróżnych programach telewizyjnych o gotowaniu, kuchenne „pichcenie” stało się „formą sztuki”. Wynajdowane są coraz to nowsze przepisy kulinarne. Dzięki telewizji i mediom zwykli ludzie mają wgląd w niezliczoną ilość przepisów, pochodzących z całego świata. Dominują przepisy anglojęzyczne. Poniżej przykładowe dwa proste „wakacyjne” przepisy z krótkim opisem po polsku. Natomiast składniki i czynności będą po angielsku, tak, aby zmusić czytelnika do „wysiłku” językowego. I choć w my English School w Nowym Sączu nie zajmujemy się gotowaniem, to dzięki znajomości języka angielskiego, katalog możliwych do wykorzystania przepisów rośnie lawinowo.
„Koktajl keto”
Pierwszym przepisem jest „Koktajl keto”. W skład koktajlu wchodzą maliny, jeżyny, truskawki, mleko kokosowe, szpinak, czy ewentualnie jarmuż. Całkowity czas przygotowania 10 min. Wystarcza na 4 porcje.
INGREDIENTS
1 1/2 c. frozen strawberries
1 1/2 c. raspberries, plus more for garnish (optional)
1 c. frozen blackberries
2 c. coconut milk
1 c. baby spinach
Unsweetened shaved coconut, for garnish (optional)
DIRECTIONS
- 1n a blender, combine all ingredients (except for coconut). Blend until smooth.
- Divide between cups and top with raspberries and coconut, if using.
„Sałatka feta z arbuzem”
Drugim przepisem jest sałatka z arbuzem i ogórkiem. Jest to bardzo orzeźwiająca kombinacja dla naszego organizmu. Do tego dochodzą takie składniki jak mięta, czerwona cebula, ser feta, prosty winegret (oliwa z oliwek + ocet z czerwonego wina). Dzięki tej słodkiej i jednocześnie słonej konsystencji sałatka jest idealna w połączeniu z grillowanym kurczakiem. Pasuje również do steku, a nawet hamburgera. Wystarcza na 4 porcje.
INGREDIENTS
1/4 c. extra-virgin olive oil
2 tbsp. red wine vinegar
1/2 tsp. salt
3 c. cubed seedless watermelon
1 c. medium cucumber, chopped
1 c. crumbled feta.
1/2 c. red onion, thinly sliced
1/2 c. coarsely chopped mint, plus more for garish
Flaky sea salt, for garnish (optional)
DIRECTIONS
- In a small bowl, whisk together oil, vinegar, and salt.
- In a large serving bowl, combine watermelon, cucumber, feta, red onion, and mint. Add dressing and toss to coat.
- Garnish with more mint and flaky sea salt if desired.
Yorumlar